Quantcast
Channel: AOL
Viewing all articles
Browse latest Browse all 79

פייסבוק מחזירה את האינטרנט לאחור

$
0
0

לפני כשבועיים הכריזה פייסבוק על ממשק ההודעות החדש שלה. המהלך גרם לתקשורת להכריז על המוצר כ-Gmail killer, כלומר השירות שיגרום לג'ימייל להפסיק להיות רלוונטי. פייסבוק לא ממש אהבה את המונח והכריזה שמטרתה היא לא להתחרות בשירותי מייל אחרים אלא להעשיר את החוויה של משתמשי פייסבוק. למרות ההכרזה, ניתן להבחין שפייסבוק מנסה בכל דרך לגרום למשתמשיה להעביר את מרבית הפעילויות שלהם ברשת לתוך הגן הסגור שלה. כאשר מדובר על למעלה מחצי מיליארד משתמשים, אין פלא שחברות כמו גוגל מתחילות לפחד.

המהלך לא התחיל בשבוע שעבר אלא זמן רב לפני. השקת Facebook Platform, הגישה הפתוחה למפתחים וההתממשקות דרך Facebook connect ו Social Plugins היו אבני הפינה לתהליך ההשתלטות של פייסבוק על רשת האינטרנט. ברוכים הבאים לגן הסגור של פייסבוק.

סביבה סגורה שכזו היא לא ממש דבר חדש

אם בוחנים את הנושא לעומק ניתן לראות שאין הרבה הבדל בין פייסבוק כיום לשירותים סגורים כגון AOL וקומפיוסרב ששלטו בשוק בשנות ה 90. אותן רשתות הציעו סביבות עבודה דומות לסביבה שפייסבוק מציעה, המותאמת להגבלות הטכנולוגיות באותה העת. ברשת הסגורה של AOL למשל, למשתמשים הייתה אפשרות לשוחח, להתכתב ולבצע פעולות נוספות עם משתמשים אחרים ברשת. כזכור, אותן רשתות לא החזיקו מעמד הרבה זמן לאחר הכניסה המסיבית של האינטרנט לחיינו.שפע השירותים והיישומים הפתוחים שנהפכו לזמינים לגולשים גרמו לאותן רשתות להיות לא רלוונטיות.

אז למה בעצם פייסבוק מצליחה במקום שבו נכשלו האחרות לפני יותר מעשור? התשובה כנראה טמונה בכך שמדובר על סוג של סגירת מעגל. באותה התקופה, האינטרנט הפתוח והחופשי היה משהו חדשני ומהפכני. בנוסף, מרבית הרשתות הסגורות היו זמינות רק במדינות מסויימות ולא היה ניתן להתחבר אליהן ממדינות אחרות כגון הרשת של AOL. כמו כן, היה צורך בהתקנת תוכנה ייעודית על המחשב, תהליך שנעלם יחסית מהעולם וכמובן התפתחות הדפדפן ותקינת שפת ה HTML.

פייסבוק לעומתן, הושקה כאשר האינטרנט היה כבר מספיק בשל. עידן שבו קיימים מגוון רב של דפדפנים אשר תומכים באפשרויות רבות שלא היו קיימות לפני. אמנם בהתחלה פייסבוק הייתה סגורה לקהל מסויים אך מאד מהר נפתחה לכלל הגולשים ברחבי העולם. מכיוון שמרבית המשתמשים בפייסבוק לא ממש הכירו את אותן הרשתות הסגורות הותיקות, מבחינתם, פייסבוק הפכה להיות הדבר החדשני והמפכני הבא ולא אותם אתרי האינטרנט הרגילים. מעולם של אינטרנט פתוח וחופשי חזרנו לעולם שבו הכל מרוכז תחת פלטפורמה אחת אשר מחייבת רישום על מנת להנות ממנה. אחת הדוגמאות הטובות לסגירות של פייסבוק היא ההכרזה של גוגל על כך שהיא חוסמת את האפשרות להתממשק ל Gmail דרך פייסבוק מכיוון שלמשתמשי פייסבוק אין דרך לייצא את המידע שלהם החוצה לצורך שימוש ביישומים חיצוניים. אמנם גוגל לא טלית שכולה תכלת וברור שמדובר באינטרסים מסחריים הנובעים מכך שפייסבוק גונבת מהם נתח שוק גדול ואף עובדים מוכשרים.

פייסבוק לומדת ממיקרוסופט – גם את הטעויות

לפני כעשור, מיקרוסופט הייתה החברה הרעה שגרמה למפתחים ובוני האתרים ליישר קו עם דרישותיה ולא לעבוד לפי התקנים. הטענה העיקרית כלפיה הייתה שהיא מנסה להגדיר תקנים משלה ובעצם לגרום למשתמשי האינטרנט להיות כבולים לדרישותיה. זמן רב עבר מאותה התקופה ודווקא מיקרוסופט כיום למדה את הלקח ומסה להצמד כמה שיותר לתקנים המקובלים. נוכל לראות זאת בעיקר בדפדפן החדש שמתוכנן לצאת בקרוב, האקספלורר 9.

לעמותה, דווקא החברות הגדולות האחרות מחקות את מהלכי העבר של מיקרוסופט. כמו למשל אפל, שמנסה ואולי גם מצליחה להעביר אותנו מעולם מבוסס דפדפן לעולם מבוסס אפליקציות. אפליקציות שיש צורך בשימוש של מוצריה על מנת לפתחן. כנ"ל גם פייסבוק. על מנת לפתח יישומים ואתרים המשתמשים ביכולות של פייסבוק, יש צורך בשימוש בכלים אותם היא מספקת. כלים שלא עומדים בשום תקן ועוברים שינויים כל שני וחמישי.

אין פלא שבגלל אותן חברות קשה מאד לחברות לבסס נוכחות באינטרנט. חברה מסחרית שרצתה ליישם זאת לפני מספר שנים הייתה צריכה פשוט לדאוג לאתר אינטרנט תקני. כיום היא צריכה שיהיה לה מענה לשלל הפלטפורמות הכולל אתר אינטרנט, אפליקציית אייפון ואפליקציית פייסבוק ולקוות שהיא לא תצטרך לעשות שינויים כאשר תצא גרסה חדשה של כל אחת מהפלטפורמות מספר שבועות אחרי.

אין עוררין על כך שפייסבוק תרמה רבות לאינטרנט ושינתה את אופי הגלישה. אך עדיין, האם הריכוזיות שפייסבוק מנסה ליישם טובה להתפתחות רשת האינטרנט או פועלת לרעתה?

.

הפוסט פורסם במקור בבלוג המומחה.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 79